duminică, 6 septembrie 2015

Biblia - Facerea - Cap.1 - Facerea lumii si a omului - ziua I

Avem de-a face cu un Dumnezeu care experimenteaza. Mie imi place sa cred ca El ESTE, cele vazute si cele nevazute si de la El toate provin. Creatia lui se bazeaza pe experimente si observatii. Asa cum spune Biblia, El creaza apoi vede daca ceea ce a facut este bun sau nu. Fiind un text cu o anumita conotatie, se vorbeste doar de actiunile care au dus la rezultate bune. Ori in procesul de creatie greselile sunt normale si sunt de dorit. Nu sunt impuse reguli, ci creatia este lasata sa se manifeste singura.

Facerea 1.3: Şi a zis Dumnezeu: „Să fie lumină!“ Şi a fost lumină.
Facerea 1.4: Şi a văzut Dumnezeu lumina că e frumoasă; şi a despărţit Dumnezeu lumina de întuneric.
Facerea 1.5: Şi Dumnezeu a numit lumina „ziuă“, iar întunericul l-a numit „noapte“. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua întâi.
Actul de creatie este reprezentat prin cuvantul "a zis".

Ioan 1.1: Întru'nceput era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Cuvântul Dumnezeu era.
Psalmii 32.9: că El a zis şi ele s'au făcut, El a poruncit şi ele s'au zidit.

Pana acum au fost create: cerul - lumea spirituala despre care nu stim nimic, pamantul - lumea materiala, si apele. Apoi a fost creata lumina, nu cea data de astre care vor fi create abia in ziua a 4-a, ci constiinta, forta creatoare prin care Cuvantul Sau se manifesta.

Isaia 45.7: Eu sunt Cel ce am pregătit lumina şi am făcut întunericul, Cel ce fac pace şi zidesc rele;
Eu sunt Domnul Dumnezeu, Cel ce face toate acestea.
Epistola A Doua către Corinteni 4.6: Fiindcă Dumnezeu, Cel ce a zis: Strălucească din întuneric lumina!, El este Cel ce a strălucit în inimile noastre, pentru ca ele să fie luminate de cunoştinţa slavei lui Dumnezeu întru faţa lui Hristos Iisus.

Comentariul biblic spune despre lumina asa:
  • Activarea luminii necreate a lui Dumnezeu, Cel ce El Însuşi este lumină, aşa cum lumină este şi Cuvântul Său (Logosul) întrupat, Iisus Hristos (In 1, 9; 8, 12; 9, 5; 12, 46), vizibilă în momentul schimbării Sale la faţă (Mt 17, 2; Mc 9, 3; Lc 9, 29). Aşadar, nu e vorba de lumina naturală (astrele vor fi create de abia în ziua a patra – vezi versetele 14-19), ci de acea lumină pe care o vor experia mai târziu isihaştii şi pe care teologia răsăriteană o va cunoaşte îndeosebi prin scrierile Sfântului Grigorie Palama.(www.dervent.ro/biblia)
Reprezentarea iconografica a momentului schimbarii la fata este redata mai jos.


Figura geometrica ce reprezinta lumina radiata de Isus se numeste: Vesica Piscis. Acesta este simbolul feminin de creatie, a vaginului, prin care viata se naste. Geometric, acest simbol se realizeaza prin suprapunerea a doua cercuri. 

Am scris in partea I despre crearea multiversului, prin reprezentarea grafica a floarei vietii. Spuneam ca pentru a putea crea, Dumnezeu avea nevoie de un punct de reper. Extinzand constiinta, El a creat o sfera. Dupa aceasta, miscarea putea observata, existand un punct de reper. A doua sfera a fost creata alegand un punct de pe suprafata primei sfere si extinzand constiinta. Finalul primei zile.



Comentariul biblic despre "zile" spune asa:

  • La Evrei, ziua de 24 de ore începea şi se termina la apusul soarelui. Este şi ziua liturgică în cultul creştin.
Daca astrele au fost create abia in ziua a 4-a, ce fel de zile sunt primele 3 ca sa vorbim de seara si dimineata?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu